Sierpleister

Sierpleisterwerk, stucco, stuc of stucwerk zijn allemaal andere benamingen voor één en hetzelfde, namelijk een laag pleister (of andere mortel) die op een binnen- of buitenmuur, plafond of gewelf is aangebracht en daarna, eventueel met behulp van sjablonen, op een kunstzinnige manier tot één geheel wordt bewerkt.

sierpleister

Sierpleisterwerk wordt veel gebruikt voor sierlijsten, rozetten en pilasters. Vaak worden deze werkzaamheden ingezet om onaantrekkelijke wanden van leem, hout, baksteen of beton aan het oog te onttrekken.

Mortel

Mortel of specie is een erg fijn betontype. Mortel wordt gebruikt om te metselen, tegelen, stukadoren en voegen. Ook voor reparatie- of restauratiemiddelen voor het herstellen van natuursteen, beelden en monumenten wordt de term 'mortel' vaak gebruikt. Mortel bevat cement, hierdoor is de sterkte hoger dan die van baksteen.

Stuc

Er zijn meerdere soorten stucwerk, wij sommen ze voor u op:

- Vlak pleisterwerk: het aanbrengen van een onversierde laag pleister of mortel op een muur of plafond.
- Vrije stuc: het decoratief bewerken van een natte pleisterlaag tot één geheel, zonder sjablonen te gebruiken. Deze techniek vereist grote vaardigheid en snelheid van de stukadoor.
- Trek- en draaiwerk: het decoratief bewerken van een laag gips, met behulp van sjablonen, de sjablonen zullen snel verwijderd moeten worden doordat het gips nog uitzet.
- Stucmarmerwerk: met behulp van stucwerk wordt marmer geïmiteerd.
- Scagliola: een erg kostbare vorm van het hierboven beschreven stucmarmerwerk, hierbij bestaat de stuclaag uit een mengsel van seleniet, lijm en natuurlijke pigmenten.
- Sgraffito: dit is een erg bijzondere vorm, deze vorm wordt ook wel kraspleisterwerk genoemd. Bij deze vorm worden afbeeldingen in een natte pleisterlaag gekrast of gesneden waardoor de onderliggende laag, meestal van een andere kleur, zichtbaar wordt.
 

Sierpleister offerte

Wilt u sierpleister op uw binnen- of buitenmuur, gevel, plafond of gewelf aan laten brengen door een professionele stukadoor? Vergelijk dan altijd meerdere offertes zodat u kunt besparen tot wel 40% op uw sierpleisterwerk. U kunt dit doen door uw stucwerkopdracht in te sturen zodat wij u eenvoudig en vrijblijvend in contact kunnen brengen met stukadoors uit uw regio!

Vragen

Dat mag altijd.

Gemiddelde prijzen voor het laten zetten van sierpleister liggen tussen de €6 en €20 per m2. Dit is inclusief materiaal en arbeidskosten. Om de best geprijsde stukadoor te vinden is het aan te raden om offertes te vergelijken!
De meest voorkomende vormen van sierpleister zijn spachtelputz, rustiekputz, granol of barok.
Dit ligt aan de dikte van het stucwerk. Over het algemeen dient iedere millimeter pleisterwerk ongeveer één dag te drogen. Het stucwerk is droog wanneer de gehele oppervlakte dezelfde kleur heeft.