Plafondafwerking

Plafondafwerking is een belangrijk onderdeel binnen de basis van een interieur. Een netjes afgewerkt plafond zorgt er namelijk voor dat een ruimte mooi tot zijn recht komt. Zorg er dus voor dat, net als de muren, ook het plafond is voorzien van een goede afwerking.

Plafondafwerking

Soorten stucwerk voor stucen van plafond

Er zijn doorgaans drie soorten stucwerk gebruikelijk voor plafondafwerking. We bespreken ze kort hieronder.

Schuurplafond

Een schuurplafond afwerking wordt veel aangebracht in kantoorruimtes. Het plafond wordt in zo'n geval door de stukadoor afgewerkt met een laag pleister die wat grover van structuur is. Dit pleisterwerk wordt aangebracht in slagen, wat betekend dat de stukadoor het stucwerk in ronde vormen uitveegt. Op deze manier ontstaat een patroon op het plafond dat, dat er bij wisselend licht telkens weer anders uitziet.

Plafond glad stucen

Een veel voorkomend stucwerk bij plafonds in Belgische huizen is het glad stucen van plafonds met gips. Dit is dus een gladde laag pleisterwerk, die doorgaans zo'n 3 tot 5mm dik is en met de hand aangebracht wordt. Wanneer het plafond glad is gestuct, kan het worden beschilderd met latex of muurverf. Vaak kunnen stucadoors het schilderwerk ook voor u verzorgen.

Plafond spack spuiten

Wanneer u het stucwerk aan uw plafond goedkoop wilt houden, dan kunt u er voor kiezen om deze met spack te laten spuiten. De eerste laag die wordt aangebracht zal het plafond geheel glad maken. De tweede laag die wordt aangebracht zorgt voor structuur. U kunt spack in een kleur laten spuiten, maar deze is ook naderhand overschilderbaar.

Afwerking gestuct plafond

U kunt na het stucen van het plafond er voor kiezen om ornamenten, rozetten of sierlijsten van pleisterwerk aan te laten brengen. Dit ziet u vaak terug bij de wat klassiekere huizen of bij huizen met een hoog plafond.

Stukadoors voor plafondafwerking vergelijken

Wanneer u op zoek bent naar een stukadoor die uw plafond kan afwerken, dan is het raadzaam om hiervoor offertes van stukadoors uit uw regio te vergelijken op prijs en kwaliteit. Door te vergelijken kunt u eenvoudig besparen op de kosten voor plafondafwerking en daarnaast kiest u zo ook gemakkelijk voor de stukadoor met de voor u beste prijs- kwaliteitsverhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

Over het algemeen kan een plafond op drie manieren worden gestuct. Het plafond kan worden glad gestuct, er kan een schuurplafond worden aangebracht (dit is een wat grovere laag pleister) en het plafond kan met spack worden bespoten.
Jazeker. Op deze manier kunt u de muren en of het plafond na droging direct voorzien van een mooie verftint!
Prijzen verschillen per stukadoor. Maar gemiddeld liggen prijzen voor het stucen van een plafond tussen de €5 en €25 per vierkante meter. Dit is dan inclusief materiaal en arbeidskosten.