Welke ondergrond kan ik stucen?

Mike avatar

Mike op 04-01-2016

Regelmatig kregen wij van lezers de vraag welke ondergronden wél gestuct kunnen worden en welke ondergronden niet. In onderstaand artikel geven we antwoorden over de stucen en verschillende ondergronden.

ondergrond stucen

Welke ondergronden kan ik stucen?

Doorgaans kunnen de meeste ondergronden gestuct worden, maar iedere ondergrond heeft wel z'n eigen voorbewerking nodig. Ook de staat van de ondergrond is belangrijk voor het eindresultaat van het stucwerk. Een professional kan u duidelijkheid geven over uw persoonlijke situatie.

Voorbehandelen van de ondergrond

Stuc is een mengsel van gips/cement en water. Juist omdat stuc zoveel water bevat is het belangrijk dat de ondergrond geen zuigende werking heeft. Het stucwerk kan dan immers loskomen van de muur, omdat de muur het water als het ware heeft opgezogen. Om deze reden moet een ondergrond waarop gestuct gaat worden altijd voorbehandeld worden. De muur wordt ingesmeerd met een primer, wat een soort lijm is waar het stucwerk op hecht.

Stucen over verf

Stucen over verf is mogelijk, maar alleen als de verf nog goed vastzit en niet loslaat. Afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond en de verflaag moet de muur eventueel voorbehandeld worden. Een stukadoor kan eenvoudig bepalen of en hoe de ondergrond voorbehandeld moet worden alvorens hij begint met stucen.

Stucen over glasvezelbehang

Ook hier geldt weer: zolang het behang niet loslaat en stevig vast zit is het mogelijk na voorbehandeling met primer.

Stucen over hout

Stucen over hout is niet altijd even verstandig omdat hout een werkend materiaal is. Wanneer het hout eerst in de witte grondverf is gezet is het wel mogelijk om bijvoorbeeld met een sierpleister als spachtelputz of granol over hout te stucen. Laat u in het geval van hout altijd uitgebreid informeren door de stukadoor.

Bij het kiezen van de stukadoor is het raadzaam om meerdere stukadoors met elkaar te vergelijken voordat u een definitieve keuze maakt. Onderling verschillen de tarieven namelijk aanzienlijk en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken kiest u gemakkelijker de meest interessante vakman voor uw klus.

De besparing die dit oplevert steekt u natuurlijk mooi in eigen zak!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!