Voorbereidend stucwerk?

Mike avatar

Mike op 25-11-2015

Voordat u kunt gaan behangen, betegelen of schilderen is het erg belangrijk dat de ondergrond voldoende geprepareerd is. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit met stucwerk als ondergrond. Lees snel verder over stucwerk ter voorbereiding van schilderwerk, betegeling of behangen van de ondergrond.

Voorbereidend stucwerk

Voorbereidend stucwerk

Er zit een verschil tussen stucwerk wat sausklaar, behangklaar en tegelklaar is. Voor behangklaar en tegelklaar is het niet benodigd dat de ondergrond volkomen glad is. Dit scheelt tijd en daarmee dus kosten. Gaat u schilderen? Dan zal de ondergrond wél volkomen glad moeten zijn. Sausklaar stucwerk is daarom doorgaans duurder dan voorbereidend stucwerk.

Behangklaar stucwerk

Behangklaar stucwerk is minder glad dan sausklaar stucwerk, maar de ondergrond is goed genoeg om behang, spachtelputz of een andere afwerking te plaatsen. De ondergrond voelt niet glad aan en is meestal ook niet recht en zuiver. Behangklaar stucwerk wordt dan ook vaak gebruikt bij functionele ruimtes waar de uitstraling niet op en top hoeft te zijn zoals bijvoorbeeld op een zolder of in de kelder het geval is.

Tegelklaar stucwerk

In tegenstelling tot behangklaar stucwerk is het bij tegelklaar stucwerk erg belangrijk dat de afwerking recht en vlak is om een mooi eindresultaat te verkrijgen. Een gladde afwerking is hierbij niet per se benodigd. De rechte en vlakke afwerking is belangrijk omdat juist bij tegels oneffenheden in de ondergrond aan de oppervlak goed zichtbaar zijn. Denk hierbij aan uitstekende tegels. Dit is eenvoudig met het blote oog waarneembaar en daarom is de rechte en vlakke afwerking enorm belangrijk bij tegelklaar stucwerk.

Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is stucwerk in zijn meest gladde en strakke vorm. De gipslaag is bij deze afwerking klaar om beschilderd te worden.

Hulp bij stucwerk

Stucwerk is een nauwkeurig karwei waar een flink aantal doe-het-zelvers zich nog wel eens in willen vergissen. Vaak is het dan ook raadzaam om het stucwerk door een professionele stukadoor te laten verzorgen. Het is hierbij goed om te weten dat stukadoors onderling verschillende tarieven kunnen hanteren. Meerdere experts met elkaar vergelijken kan u dan zomaar een besparing opleveren die kan oplopen tot wel 40% van de totale kosten.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!