Stucwerk repareren, hoe werkt het?

Mike avatar

Mike op 30-10-2015

Stucwerk repareren. Hoe doe ik dat? Waar moet ik dan op letten? En kan ik dit uberhaupt wel helemaal zelf. U heeft vragen over de reparatie van uw stucwerk? Wij geven antwoorden! Lees snel verder...

Stucwerk repareren

Waarom stucwerk repareren?

Stucwerk kan om honderden redenen gerepareerd worden. Scheuren, gaten, kieren, verval, afbrokkeling en ga zo maar door. Soms loont het om zelf het stucwerk te repareren, maar soms zult u de hulp nodig hebben van een professional. Het uitbesteden van de klus is vooral afhankelijk van de grootte van de reparatie en de moeilijkheidsgraad ervan.

Glad stucwerk

Glad stucwerk repareren gebeurt het beste met roodband, maar de beschadigingen mogen dan niet al te groot of te diep zijn. U kunt hier van een centimeter uitgaan. Een grotere of diepere beschadiging vraagt om een andere aanpak.

Ter voorbereiding maakt u het te repareren oppervlak goed schoon en stofvrij, waarna u de oppervlakte bewerkt met een voorstrijkmiddel zodat het gips goed zal hechten.

Meng vervolgens voldoende roodband met water en maak het gips aan. Het gips smeert u met een spatel of spackmes uit. Zorg hierbij dat u de beschadiging voldoende opvult en het geheel glad afstrijkt. Hierna kan het drogen. Blijven scheurtjes of deuken zichtbaar? Herhaal dit proces dan net zo lang tot u een glad geheel krijgt. Kleine oneffenheden kunt u eventueel nog weg schuren.

Schuurwerk

Schuurwerk repareren doet u het beste met geelband. Net als bij de reparatie van glad stucwerk mogen bij geelband de beschadigingen niet te groot en/of te diep zijn. De eerder genoemde centimeter is ook hier weer van toepassing, net als de voorbereiding van het repareren van glad stucwerk.

Meng na het schoonmaken en stofvrij maken de geelband met water en maak het gips aan. Ook hier smeert u het gips met een spackmes of spatel over de beschadiging waarbij u er voor zorgt dat alle gaten voldoende opgevuld zijn.

Vervolgens gebruikt u een schuurbord met een vochtige sponslaag om met een draaiende beweging het gips vlak te krijgen. Laten drogen en eventueel herhalen als het gewenste resultaat uitblijft.

Scheuren in het oppervlak (die steeds terugkomen)

Het repareren van zogenaamde werkende scheuren in het stucwerk is een karwei wat zorgvuldig aangepakt zal moeten worden. We raden dan ook aan om hier niet zelf mee aan de slag te gaan en een vakman in te schakelen om de klus te klaren

Hulp bij stucwerk repareren

Een stukadoor kan veel voorkomende beschadigingen eenvoudig voor u repareren. Vaak is de investering het waard om een professional in te schakelen en niet zelf aan de slag te gaan.

Besparen op de reparatiekosten kan vrij eenvoudig door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken. Prijzen onderling willen nog wel eens verschillen en door te vergelijken kiest u gemakkelijker de vakman die bij uw situatie past. Een vergelijking kan u een besparing opleveren tot wel 40%!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!