Plafondlijsten, wat zijn het precies?

Mike avatar

Mike op 05-10-2015

Plafondlijsten zijn uitstekende hulpmiddelen om de plafonds binnen uw woning te verfraaien. U kunt met de verschillende stijlen plafondlijsten uw eigen smaak terug laten komen in de afwerking van uw plafonds en creëert op deze wijze vrij eenvoudig een luxere uitstraling binnen uw woon- of slaapkamer.

Plafondlijsten

Wat zijn plafondlijsten eigenlijk?

Plafondlijsten dienen als verfraaiing. Ze maken de overgang van wand naar plafond aantrekkelijker en geven uw woon-, slaap- of iedere andere kamer een luxere uitstraling. Een ander hulpstuk bij het verfraaien van een plafond is een ornament. Ornamenten worden geplaatst bij lichtpunten. Zo geeft u bijvoorbeeld een kroonluchter een nog chiquere uitstraling. Vaak worden plafondlijsten en ornamenten gecombineerd in dezelfde ruimte.

De meeste plafondlijsten zijn vervaardigd uit gips en glasvezel, hout of piepschuim. De (goedkopere) plafondlijsten van de bouwmarkt worden vaak van hout of piepschuim vervaardigd, wat terug te zien is in de afwerking. Deze lijsten zijn overigens wel vrij eenvoudig zelf te bevestigen, maar de kenmerkende strakke afwerking die een stukadoor kan realiseren is niet haalbaar met deze goedkopere plafondlijsten.

De plafondlijsten van glasvezel en gips zijn uitermate stevig en zeer geschikt voor een strakke afwerking. Vooral bij een gladpleisterplafond en een gestucte wand is de afwerking naadloos. Het is overigens niet zo dat u per se een gestucte muur of gladpleister plafond moet hebben om de plafondlijsten te kunnen plaatsen. Het is wél het mooist, maar dus niet verplicht.

Verschillende plafondlijsten

We onderscheiden doorgaans twee soorten plafondlijsten: de perklijsten en de kooflijsten. Een perklijst is een lijst die circa 30 tot 40 centimeter van de wand af zit. Een kooflijst is een lijst die aan zowel het plafond, als de wand wordt bevestigd. Ook hier geldt weer; hoe strakker de muur, hoe strakker (en dus mooier) de lijst zal aansluiten.

Voordelen van plafondlijsten

We benoemden al de luxere uitstraling van een ruimte, maar plafondlijsten zijn vooral populair omdat ze tijdloos zijn. In een ultramoderne woning kunnen plafondlijsten net zoveel betekenen als in een eetkamer van een oud kasteel. Daarnaast is het gips overschilderbaar. Hier kunt u dus eenvoudig mee spelen en geheel de eigen unieke look creëren die van de ruimte een 'one-of-a-kind' maakt.

Plafondlijsten (laten) bevestigen

Een plafondlijst wordt bevestigd met gipslijm. Eventuele naden, krasjes en deuken kunnen netjes weggewerkt worden zodat er een strak geheel ontstaat. Een stukadoor zal oneffenheden wegschuren na het drogen, zodat de afwerking op en top is.

Al een aantal keer hebben we gezegd dat u het strakste resultaat verkrijgt bij gestucte muren en plafonds. Het is dan ook de overweging waard om wanden en plafonds direct te laten stucen wanneer u van plan bent om een ruimte binnen uw woning uit te rusten met ornamenten en/of plafondlijsten. Een stukadoor kan alle elementen moeiteloos met elkaar verweven zodat er qua afwerking niets meer op aan te merken valt.

Extra tip bij het kiezen van uw stukadoor

Vaklui willen onderling nog wel eens verschillen qua bijvoorbeeld arbeidsloon en daarom is het raadzaam om altijd meerdere stukadoors met elkaar te vergelijken als u op zoek bent naar een vakman. Vaak kunt u flink besparen op de stuckosten. In sommige gevallen loopt uw besparing zelfs op tot wel 40 procent!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!