Crepi, wat is het precies?

Mike avatar

Mike op 19-02-2016

Crepi, sierpleister, gevelpleister of gevelbepleistering. Veel verschillende woorden die hetzelfde betekenen: materiaal om de binnen- en buitenmuren van een gebouw af te werken. Ontdek in dit artikel alles wat je zou moeten weten over crepi!

Crepi

Crepi

De naam crepi komt van het Franse woord crépi. In onze taal spreken we van sierpleister, gevelpleister of gevelbepleistering. Als gevelmateriaal is crepi een uitstekend alternatief voor de bekende bakstenen afwerking van een gevel.

Crepi samenstelling

Crepi bestaat uit verschillende stoffen. Je zult granulaten (of vulstoffen), bindmiddel en overige hulpstoffen tegen komen in het materiaal. Het hoofdbestanddeel - granulaat of vulstof - is zand of een granulaat van natuursteen. Je kunt hierbij denken aan: marmer, kwarts of graniet. Het bindmiddel zorgt er voor dat de granulaten samen blijven. Dit kan een natuurlijk bindmiddel zijn, maar ze zijn er ook op basis van synthetische bindmiddelen of lijmen als acrylaathars of silliconen. De hulpstoffen in crepi helpen om de pleister vuilafstotend, schimmeldodend en waterafstotend te maken.

Soorten crepi

Crepi is verkrijgbaar als milieuvriendelijk traditioneel kalkmengsel of leempleister, maar ook op basis van chemische stoffen. Natuurlijke pleisters zijn bijvoorbeeld leem, kalk of straskalk. Chemische pleisters bevatten scheikundige stoffen die niet organisch zijn. Hierbij kun je denken aan siliconenpleisters of pleisters op basis van synthetische harsen.

Voordelen van crepi

Crepi is een volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld de bakstenen gevel. Je zult dus geen last hebben (bij het juiste onderhoud) van bijvoorbeeld vuil of vocht wat in de muren trekt. Daarnaast is crepi vrij eenvoudig te repareren in het geval van schade aan de pleister en is crepi verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren zodat je altijd een uitstraling kunt creëren die bij de rest van de woning past.

Crepi laten aanbrengen door een stukadoor

Crepi breng je laag voor laag aan en dit vergt behoorlijk wat vakmanschap om optimaal te kunnen profiteren van het eindresultaat. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om crepi aan te laten brengen door een gespecialiseerde stukadoor.

Als jij het pleisterwerk ook over wilt laten aan een professional is het goed om te weten dat stukadoors onderling uiteenlopende tarieven hanteren voor hun diensten. Door offertes van meerdere stukadoors met elkaar te vergelijken kies je gemakkelijker de voordeligste vakman en verzeker je jezelf altijd van de laagste prijs voor het aanbrengen van crepi. De besparing die je hierdoor kan maken kan gemakkelijk oplopen tot wel 40% van de totale kosten. Daarom altijd vergelijken dus!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!