Bezetter

Een bezetter is iemand die gespecialiseerd is in het glas of met structuur afwerken van plafonds en muren. Een bezetter wordt ook vaak een stukadoor genoemd en voert in de praktijk voornamelijk raap of pleisterwerken uit. Hiermee wordt een goed een mooi afgewerkte basis gelegd wat betreft de binnenzijde van een woning.

Bezetter

Bezetters werken met diverse soorten pleister

Bij een afgewerkte wand kan niet echt verschil worden gezien tussen raap- of pleisterwerk. Het verschil tussen de twee zit namelijk in de dikte van de pleisterlaag. Pleisterwerk heeft een dikte tussen de 1 tot 6mm en raapwerk tussen de 7mm en 5cm. Omdat raapwerk dus uit een aanzienlijk dikkere laag pleister bestaat, kan er daarmee ook een ongelijkmatige ondergrond, denk bijvoorbeeld aan een gemetselde muur, worden vlak gemaakt.

Sierpleister

Naast pleister- of raapwerk kan een muur of plafond ook worden gestuct met een laag sierpleister. Er zijn in deze soort pleister kleine kwarts- of marmerkorreltjes verwerkt. Afhankelijk van de grootte van de korrels kunt u kiezen voor een grove of juist fijne structuur. Daarnaast kunnen vele soorten sierpleister ook direct in kleur aangebracht worden, op deze manier hoeft er dus niet meer in de gewenste kleur te worden geschilderd nadat het sierpleister is gedroogd. Veel gekozen soorten sierpleister zijn Spachtelputz, Rustiekputz en Granol.

Goedkoop laten bezetten met spackspuit

Als u graag voor een goedkopere variant stucwerk wilt gaan, dan kunt u er voor kiezen om uw bezetter niet met de hand maar met een spackspuit te laten stucen. Hiermee kan namelijk aanzienlijk sneller worden gewerkt, waardoor de bezetter een lagere prijs kan rekenen.

Stucen van het plafond

Naast de muren is het ook van belang dat het plafond gestuct wordt om zo te zorgen voor een nette en complete afwerking van de woning. Een net afgewerkt plafond zorg er namelijk voor dat de ruimtes in de woning veel beter tot zijn recht komen.

Bezetters vergelijken

Wanneer u van plan bent om een bezetter in te schakelen voor uw stucwerk, dan is het slim om stukadoor offertes aan te vragen van diverse bezetters uit uw regio en deze na ontvangst met elkaar te vergelijken. U kunt zo namelijk behoorlijk besparen op de kosten van een bezetter en daarnaast eenvoudig kiezen voor de bezetter met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

Prijzen van bezetters kunnen nogal verschillen. Vaak wordt gewerkt met een prijs per m2. Maar ook kan er worden gewerkt met een uurprijs. Uurprijzen van bezetters kunnen liggen tussen de €25 en €55 per uur. Vergelijk daarom dus altijd meerdere bezetters, zo vindt u eenvoudig de beste prijs!
Over het algemeen kan een plafond op 3 manieren worden gestuct. Het plafond kan worden glad gestuct, er kan een schuurplafond worden aangebracht (dit is een wat grovere laag pleister) en het plafond kan met spack worden bespoten.
Dit ligt aan de dikte van het stucwerk. Over het algemeen dient iedere millimeter pleisterwerk ongeveer één dag te drogen. Het stucwerk is droog wanneer de gehele oppervlakte dezelfde kleur heeft.